Testex Prolongatum - Qpharma Testosterone Cypionate

Testex Prolongatum – Qpharma

12.70 лв.

Testosterone Cypionate е мастноразтворима инжекционна форма на тестостерон. Проявява силно андрогенни свойства и изключително висока анаболна активност.

Testosterone Cypionate ароматизира лесно, прилича на другите тестостерони и може да причини проблеми на много атлети с голямото количество водна задръжка. Той е по-слабо токсичен за черния дроб от останалите тестостеронови препарати, но може да предизвика сериозни сътресения в ендогенното производство на тестостерон.

Атлетите споделят, че този медикамент повишава изключително много силата и размерите.

Описание

Testosterone Cypionate е един от многото налични на пазара естерифицирани варианти на Тестостерон. Той е инжекционна форма на Тестостерон с бавно освобождаване и по-дълъг полуживот. Скоростта на освобождаване на Testosterone Cypionate и Тестостерон Енантат са много сходни и съответно двете съставки са лесно взаимно заменими. Например при 10 седмичен цикъл с Тестостерон може да се редуват Testosterone Cypionate и Тестостерон Енантат безпроблемно. Testosterone Cypionate има полуживот около 12 дни, а Тестостерон Енантат има полуживот около 10 дни – не е голяма разлика.

Интересен факт за Testosterone Cypionate е, че той е спечелил предпочитанията сред американските културисти пред Енантат варианта.  Предимството му обаче не е голямо и популярността и използването на двата варианта са почти еднакви. Всъщност Тестостерон Енантат винаги ще си остане малко по-популярен. Никой от двата варианта няма предимства пред другия.

История на Testosterone Cypionate

Testosterone Cypionate е създаден за пръв път в средата на 50-те години на миналия век. Бил е пуснат на аптечния пазар от производителя UpJohn под търговското название Тестостерон Депо. Първоначално названието е било Депо-Тестостерон циклопентилпропионат, но е било съкратено по очевидни причини. За разлика от Тестостерон Енантат, който първоначално разпространен по цял свят, Cypionate е бил отговорът на САЩ на Енантат варианта.

Testosterone Cypionate е толкова успешен, че все още се произвежда от UpJohn (който се е слял с Pfizer през 2009 г.).  Тъй като Testosterone Cypionate е бил американския отговор на международния продукт Тестостерон Енантат, то много американски културисти и атлети през 60-те, 70-те и 80-те предпочитали да използват Testosterone Cypionate пред Енантат варианта без друга причина, освен в подкрепа на американския продукт. Още веднъж, Cypionate и Enanthate вариантите на Тестостерона са почти 100% идентични и няма логична причина, да се предпочита единия пред другия.

Има много малко случаи на различни пациенти, които предпочитат Testosterone Cypionate пред Тестостерон Енантат единствено поради факта, че някои са по-чувствителни към инжектиране. Много малък процент съобщават за дразнене в мястото на инжектиране на Енантат варианта, като Cypionate варианта се оказва по-благоприятен по отношение на реакция и комфорт в мястото на инжектиране.

Още информация

В медицинските среди, Testosterone Cypionate, както и Енантат се използва главно за лечение на мъже с андрогенен дефицит (хипогонадизъм и андропауза). Други, макар и редки приложения на Testosterone Cypionate в медицинските среди включват: лечение на хора с намалена костна плътност и здравина, лечение на неконтролирано менструално кървене (менорагия), лечение на остеопороза, лечение на немощни стари пациенти и пациенти след дълъг период на мускулна атрофия. В последните години Testosterone Cypionate е бил проучван задълбочено за възможно приложение при мъже, за контрол на раждаемостта, при седмични дози от 200 mg.

През 70-те, както и при всички други анаболни стероиди по това време, одобрените медицински приложения на Testosterone Cypionate били намалени. Федералната Агенция за храни и лекарства ограничила медицинското му приложение до лечение на андрогенен дефицит при мъже (хипогонадизъм и андропауза). Случаят с ограничаването на ползването на Testosterone Cypionate е бил сериозен, тъй като самият Тестостерон е силен андроген, неподходящ за прием от жени и деца, където по-приемливи са други анаболни стероиди (като Анавар и Примоболан).

Характеристика на Testosterone Cypionate

Както вече споменахме, Testosterone Cypionate е просто Тестостерон с прикрепен естер Ципионат към химичната му структура. По-точно, Ципионат е ципионова киселина, но вече свързана към Тестостерона, в химията тя се нарича естерна връзка (или естерно съединение). Ципиоовата киселина е химически свързана към 17-бета хидроксилната група на Тестостеронната структура.

Естерифицираните анаболни стероиди са мастно разтворими и се освобождават бавно от мястото на инжектиране. Това обаче не е главната причина защо естерите удължават освобождаването и полуживота на анаболния стероид, към който са прикрепени. Главната причина е защото, след като Testosterone Cypionate навлезе в кръвоносната система, ензими започват да се свързват с молекулата на Testosterone Cypionate и прекъсват връзките между естера и хормона. Това отнема различно време, в зависимост от дължината на естера. Ето защо по-дълги естери, като Ципионат, Енантат и Деканоат имат по-дълъг полуживот от по-къси естери, като Пропионат, Фенилпропионат и Ацетат.

В крайна сметка естерът се премахва от хормона чрез ензимите, като след тази химична реакция остава само чист Тестостерон. Този процес на отцепване на естера от Тестостерона под действието на ензими е истинската причината за по-бавното освобождаване. Чистият Тестостерон, без прикрепени естери, има полуживот около 2-4 часа. Когато се прикрепи Ципионат естер се получава Testosterone Cypionate, при което полуживотът на Тестостерона за увеличава до 12 дни, осигурявайки по-бавно освобождаване и по-дълго действие на хормона.

Свойства на Testosterone Cypionate

Свойствата и качествата на Testosterone Cypionate са каквито всеки би очаквал от който и да е друг Тестостеронен продукт, с изключение на разликата във времето на освобождаване и полуживота. На всички читатели трябва да е ясно, че Тестостеронът е оригиналният, първичен анаболен стероид, който се произвежда вътрешно по естествен път във всички хора и повечето животински видове. Два важни факта следват от това:

1. Тестостерон се ползва като основна мярка за сравнение, по която всички останали анаболни стероиди се сравняват;

2. Тъй като Тестостеронът е естествен анаболен стероид, който се произвежда от човешкото тяло, той се счита за най-безопасния за употреба анаболен стероид. Тялото на всеки вече е привикнало към ефектите от Тестостерона, само че в по-малка степен. Основно Тестостерон се приема за подобряване на физиката и за повишаване на спортни постижения.

Приложение на Testosterone Cypionate

Както при почти всички Тестостерон варианти или деривати, циклите с Testosterone Cypionate се прилагат предимно за обем, за качване на мускулна маса и повишаване на силата. Макар да е идеален за тези цели, това не означава, че не може да се използва ефективно (макар и при по-ниски дози) при цикли на изчистване. При всички случаи Testosterone Cypionate обикновено се прилага в по-високи дози (около 500 mg седмично). Обичайният прием при такава доза е за период от 12-14 седмици, поради по-дългият му естер и съответно по-дългият му полуживот. Testosterone Cypionate има полуживот от около 10-12 дни. За сравнение, неговият аналог Тестостерон Енантат е почти същият, с полуживот от около 7-10 дни.

Независимо то целта на цикъла, за качване на маса или за изчистване, Testosterone Cypionate обикновено се комбинира с други анаболни стероиди, които имат сходни характеристики, по очевидни причини. Обичайна комбинация е със съставка, като Дека-Дураболин (Нандролон Деканоат), приеман през същите 10-12 седмици заедно с Testosterone Cypionate Друга комбинация е със стартираща съставка, като Дианабол (Метандростенолон), която се включва през първите 4-6 седмици.

В случай, че Testosterone Cypionate се ползва през циклите за изчистване или сваляне на мазнини, той може да се приложи като поддържаща съставка, само за поддържане на естествените нормални нива на Тестостерон в тялото, докато по-силна, по-подходяща за сваляне на мазнини съставка върши основната работа. Това са така наречените терапии за заместване на Тестостерона (TRT), при които дозитеTestosterone Cypionate са около 100 mg седмично.

Прием и дозировка на Testosterone Cypionate

За медицински цели, Testosterone Cypionate се предписва в доза от 250 mg приеман веднъж на 2-4 седмици, в зависимост от практиката на лекаря и от напредъка на пациента в TRT лечението.

В сферата на културизма и за подобряване на спортните постижения, Testosterone Cypionate се приема в дози от около 300-500 mg седмично. Посочените дози са като въвеждащи. Междинните дози Testosterone Cypionate често са в рамките на 500-700 mg седмично. Напредналите спортисти стигат до 1000 mg и повече седмично. Ако някой иска да получи най-добрите възможни резултати, идеалният вариант е Testosterone Cypionate да се приема два пъти седмично, като седмичната доза се разделя по равно.

Например седмична доза Testosterone Cypionate от 500 mg трябва да се приема 250 mg в понеделник и 250 mg в четвъртък, всяка седмица. Това намалява скоковете в нивата в кръвната плазма и съответно намалява риска от определени нежелани странични ефекти, свързани със скоковете на нивата на хормона в кръвта.

Странични ефекти от Testosterone Cypionate

По отношение на страничните ефекти, Testosterone Cypionate може да се опише като умерен. Често е сравняван с почти идентичния Тестостерон Енантат. Основно Ципионатът е вариант на Тестостерона и съответно притежава всички странични ефекти познати при Тестостерона.

Тестостеронът е първичният мъжки хормон, произвеждан в хората и всички гръбначни, което го прави баща на всички анаболни стероиди. Разбира се, когато се обсъждат страничните ефекти, трябва да се има предвид, че между хората има разлики. Те се дължат на фактори, като индивидуална реакция на тялото, възраст, чувствителност и генетичната предразположеност. От тях много зависи дали даден човек ще изпита даден страничен ефект в по-голяма или по-малка степен (или въобще няма да изпита).

Естрогенни

Естрогенните странични ефекти са първите и основните, за които внимават почти всички ползващи анаболни стероиди. Самият Тестостерон е умерено ароматизиращ анаболен стероид (означава, че Тестостеронът се превръща (ароматизира) в Естроген в тялото). Степента на ароматизация на Testosterone Cypionate в сравнение с другите анаболни стероиди е умерена. Степента на ароматизация е силно зависима от дозирането и съответно от общите нива на Тестостерон в кръвната плазма. Правилото е, че колкото повече е Тестостерона, толкова повече е ароматизацията в Естроген. Възможните естрогенни странични ефекти включват: задържане на вода и подуване, повишаване на кръвното налягане (в резултат от задържането на вода), увеличено натрупване/ задържане на мазнини и възможно развитие на гинекомастия.

Андррогенни

Тъй като Testosterone Cypionate е андроген, при ползващите го също са възможни андрогенни странични ефекти. При Тестостеронът се наблюдава редуцирането му в тялото до много по-силния андроген Дихидротестострон (DHT). В особено високи степени това се получава в различни тъкани – скалпа, простатата и кожата. Точно от там идва основната част от андрогенните странични ефекти, а не от самото директно взаимодействие на Тестостерона с андрогенните рецептори. Възможните андрогенни странични ефекти включват: омазняване на кожата (себум секреция), образуване на акне (свързано със себум секрецията), окосмяване на тялото и лицето, както и увеличен риск от оплешивяване, ако индивидът е генетично предразположен.

Хепатотоксичност

Също както при Енантат, Testosterone Cypionate не проявява каквото и да било хепатотоксични (увреждащи черния дроб) действия в тялото, дори при изключително големи дози.

Потискане на тестостерона

Testosterone Cypionate е андрогенен анаболен стероид. Поради това той проявява странични ефекти по отношение на потискането функциите на хипоталамуса, хипофизата и тестисите. С други думи, причинява спиране на естественото вътрешно производство на Тестостерон. Други известни възможни странични ефекти при ползване на Testosterone Cypionate включват понижаване на добрия холестерол (HDL) в кръвта.

Профил на Testosterone Cypionate

 • (17b-hydroxy-4-androsten-3-one, Тестостерон основа + Ципионат естер)
 • Формула: C27 H40 O3
 • Молекулярно тегло: 412.6112 g/mol
 • Молекулярно тегло (основа): 288.429 g/mol
 • Молекулярно тегло (естер): 132.1184 g/mol
 • Формула (основа): C19 H28 O2
 • Формула (естер): C8 H14 O2
 • Точка на топене (основа): 155 C
 • Точка на топене (естер): 98 – 104 C
 • Ефективна доза (мъже): 300-2000 mg седмично
 • Ефективна доза (жени): Не се препоръчва (андрогенен)
 • Време на действие: 12-14 дни
 • Откриване на следи: 3-4 месеца
 • Анаболно/Андрогенно съотношение: 100/100

Допълнителна информация

Тегло 0.1 kg

3 reviews for Testex Prolongatum – Qpharma

 1. 5 out of 5

  Продуктите ви наистина са аптечни, но цените ви са много високи!

 2. 4 out of 5

  Много качествен препарат. Дълъг живот на тестостерон нивата и водна задръжка – нулева! Благодарности!!!

Add a Review