тестостерон ципионат GEP от Hard Pro

Cypiolic – Тестостерон ципионат (GEP)

104.50 лв.

Производител: GEP
Опаковка: 10 ампули по 250 мг/мл Тестостерон ципионат


Тестостерон Ципионат е мастноразтворима форма на инжекционен тестостерон. Проявява силно андрогенни свойства и изключително висока анаболна активност.

Testosterone Cypionate ароматизира лесно, прилича на другите тестостерони и може да причини проблеми на много атлети с голямото количество водна задръжка. Той е по-слабо токсичен за черния дроб от останалите тестостерон базирани стероиди, но може да предизвика сериозни сътресения в ендогенното производство на тестостерон.

Атлетите споделят, че този стероид повишава изключително много силата и размерите.

Описание

Тестостерон Ципионат е един от многото налични на пазара естерифицирани варианти на Тестостерон. Той е инжекционна форма на Тестостерон с бавно освобождаване и по-дълъг полуживот. Скоростта на освобождаване на Тестостерон Ципионат и Тестостерон Енантат са много сходни и съответно двете съставки са лесно взаимно заменими. Например при 10 седмичен цикъл с Тестостерон може да се редуват Тестостерон Ципионат и Тестостерон Енантат безпроблемно. Тестостерон Ципионат има полуживот около 12 дни, а Тестостерон Енантат има полуживот около 10 дни – не е голяма разлика.

Интересен факт за Тестостерон Ципионат е, че той е спечелил предпочитанията сред американските културисти пред Енантат варианта.  Предимството му обаче не е голямо и популярността и използването на двата варианта са почти еднакви. Всъщност Тестостерон Енантат винаги ще си остане малко по-популярен. Никой от двата варианта няма предимства пред другия.

История на Тестостерон Ципионат

Тестостерон Ципионат е създаден за пръв път в средата на 50-те години на миналия век. Бил е пуснат на аптечния пазар от производителя UpJohn под търговското название Тестостерон Депо. Първоначално названието е било Депо-Тестостерон циклопентилпропионат, но е било съкратено по очевидни причини. За разлика от Тестостерон Енантат, който първоначално разпространен по цял свят, Ципионат е бил отговорът на САЩ на Енантат варианта.

Тестостерон Ципионат е толкова успешен, че все още се произвежда от UpJohn (който се е слял с Pfizer през 2009 г.).  Тъй като Тестостерон Ципионат е бил американския отговор на международния продукт Тестостерон Енантат, то много американски културисти и атлети през 60-те, 70-те и 80-те предпочитали да използват Тестостерон Ципионат пред Енантат варианта без друга причина, освен в подкрепа на американския продукт. Още веднъж, Ципионат и Енантат вариантите на Тестостерона са почти 100% идентични и няма логична причина, да се предпочита единия пред другия.

Има много малко случаи на различни пациенти, които предпочитат Тестостерон Ципионат пред Тестостерон Енантат единствено поради факта, че някои са по-чувствителни към инжектиране. Много малък процент съобщават за дразнене в мястото на инжектиране на Енантат варианта, като Ципионат варианта се оказва по-благоприятен по отношение на реакция и комфорт в мястото на инжектиране.

Още информация

В медицинските среди, Тестостерон Ципионат, както и Енантат се използва главно за лечение на мъже с андрогенен дефицит (хипогонадизъм и андропауза). Други, макар и редки приложения на Тестостерон Ципионат в медицинските среди включват: лечение на хора с намалена костна плътност и здравина, лечение на неконтролирано менструално кървене (менорагия), лечение на остеопороза, лечение на немощни стари пациенти и пациенти след дълъг период на мускулна атрофия. В последните години Тестостерон Ципионат е бил проучван задълбочено за възможно приложение при мъже, за контрол на раждаемостта, при седмични дози от 200 mg.

През 70-те, както и при всички други анаболни стероиди по това време, одобрените медицински приложения на Тестостерон Ципионат били намалени. Федералната Агенция за храни и лекарства ограничила медицинското му приложение до лечение на андрогенен дефицит при мъже (хипогонадизъм и андропауза). Случаят с ограничаването на ползването на Тестостерон Ципионат е бил сериозен, тъй като самият Тестостерон е силен андроген, неподходящ за прием от жени и деца, където по-приемливи са други анаболни стероиди (като Анавар и Примоболан).

Характеристика на Тестостерон Ципионат

Както вече споменахме, Тестостерон Ципионат е просто Тестостерон с прикрепен естер Ципионат към химичната му структура. По-точно, Ципионат е ципионова киселина, но вече свързана към Тестостерона, в химията тя се нарича естерна връзка (или естерно съединение). Ципиоовата киселина е химически свързана към 17-бета хидроксилната група на Тестостеронната структура.

Естерифицираните анаболни стероиди са мастно разтворими и се освобождават бавно от мястото на инжектиране. Това обаче не е главната причина защо естерите удължават освобождаването и полуживота на анаболния стероид, към който са прикрепени. Главната причина е защото, след като Тестостерон Ципионат навлезе в кръвоносната система, ензими започват да се свързват с молекулата на Тестостерон Ципионат и прекъсват връзките между естера и хормона. Това отнема различно време, в зависимост от дължината на естера. Ето защо по-дълги естери, като Ципионат, Енантат и Деканоат имат по-дълъг полуживот от по-къси естери, като Пропионат, Фенилпропионат и Ацетат.

В крайна сметка естерът се премахва от хормона чрез ензимите, като след тази химична реакция остава само чист Тестостерон. Този процес на отцепване на естера от Тестостерона под действието на ензими е истинската причината за по-бавното освобождаване. Чистият Тестостерон, без прикрепени естери, има полуживот около 2-4 часа. Когато се прикрепи Ципионат естер се получава Тестостерон Ципионат, при което полуживотът на Тестостерона за увеличава до 12 дни, осигурявайки по-бавно освобождаване и по-дълго действие на хормона.

Свойства на Тестостерон Ципионат

Свойствата и качествата на Тестостерон Ципионат са каквито всеки би очаквал от който и да е друг Тестостеронен продукт, с изключение на разликата във времето на освобождаване и полуживота. На всички читатели трябва да е ясно, че Тестостеронът е оригиналният, първичен анаболен стероид, който се произвежда вътрешно по естествен път във всички хора и повечето животински видове. Два важни факта следват от това:

1. Тестостерон се ползва като основна мярка за сравнение, по която всички останали анаболни стероиди се сравняват;

2. Тъй като Тестостеронът е естествен анаболен стероид, който се произвежда от човешкото тяло, той се счита за най-безопасния за употреба анаболен стероид. Тялото на всеки вече е привикнало към ефектите от Тестостерона, само че в по-малка степен. Основно Тестостерон се приема за подобряване на физиката и за повишаване на спортни постижения.

Приложение на Тестостерон Ципионат

Както при почти всички Тестостерон варианти или деривати, циклите с Тестостерон Ципионат се прилагат предимно за обем, за качване на мускулна маса и повишаване на силата. Макар да е идеален за тези цели, това не означава, че не може да се използва ефективно (макар и при по-ниски дози) при цикли на изчистване. При всички случаи Тестостерон Ципионат обикновено се прилага в по-високи дози (около 500 mg седмично). Обичайният прием при такава доза е за период от 12-14 седмици, поради по-дългият му естер и съответно по-дългият му полуживот. Тестостерон Ципионат има полуживот от около 10-12 дни. За сравнение, неговият аналог Тестостерон Енантат е почти същият, с полуживот от около 7-10 дни.

Независимо то целта на цикъла, за качване на маса или за изчистване, Тестостерон Ципионат обикновено се комбинира с други анаболни стероиди, които имат сходни характеристики, по очевидни причини. Обичайна комбинация е със съставка, като Дека-Дураболин (Нандролон Деканоат), приеман през същите 10-12 седмици заедно с Тестостерон Ципионат. Друга комбинация е със стартираща съставка, като Дианабол (Метандростенолон), която се включва през първите 4-6 седмици.

В случай, че Тестостерон Ципионат се ползва през циклите за изчистване или сваляне на мазнини, той може да се приложи като поддържаща съставка, само за поддържане на естествените нормални нива на Тестостерон в тялото, докато по-силна, по-подходяща за сваляне на мазнини съставка върши основната работа. Това са така наречените терапии за заместване на Тестостерона (TRT), при които дозите Тестостерон Ципионат са около 100 mg седмично.

Прием и дозировка на Тестостерон Ципионат

За медицински цели, Тестостерон Ципионат се предписва в доза от 250 mg приеман веднъж на 2-4 седмици, в зависимост от практиката на лекаря и от напредъка на пациента в TRT лечението.

В сферата на културизма и за подобряване на спортните постижения, Тестостерон Ципионат се приема в дози от около 300-500 mg седмично. Посочените дози са като въвеждащи. Междинните дози Тестостерон Ципионат често са в рамките на 500-700 mg седмично. Напредналите спортисти стигат до 1000 mg и повече седмично. Ако някой иска да получи най-добрите възможни резултати, идеалният вариант е Тестостерон Ципионат да се приема два пъти седмично, като седмичната доза се разделя по равно.

Например седмична доза Тестостерон Ципионат от 500 mg трябва да се приема 250 mg в понеделник и 250 mg в четвъртък, всяка седмица. Това намалява скоковете в нивата в кръвната плазма и съответно намалява риска от определени нежелани странични ефекти, свързани със скоковете на нивата на хормона в кръвта.

Странични ефекти от Тестостерон Ципионат

По отношение на страничните ефекти, Тестостерон Ципионат може да се опише като умерен. Често е сравняван с почти идентичния Тестостерон Енантат. Основно Ципионатът е вариант на Тестостерона и съответно притежава всички странични ефекти познати при Тестостерона.

Тестостеронът е първичният мъжки хормон, произвеждан в хората и всички гръбначни, което го прави баща на всички анаболни стероиди. Разбира се, когато се обсъждат страничните ефекти, трябва да се има предвид, че между хората има разлики. Те се дължат на фактори, като индивидуална реакция на тялото, възраст, чувствителност и генетичната предразположеност. От тях много зависи дали даден човек ще изпита даден страничен ефект в по-голяма или по-малка степен (или въобще няма да изпита).

Естрогенни

Естрогенните странични ефекти са първите и основните, за които внимават почти всички ползващи анаболни стероиди. Самият Тестостерон е умерено ароматизиращ анаболен стероид (означава, че Тестостеронът се превръща (ароматизира) в Естроген в тялото). Степента на ароматизация на Тестостерон Ципионат в сравнение с другите анаболни стероиди е умерена. Степента на ароматизация е силно зависима от дозирането и съответно от общите нива на Тестостерон в кръвната плазма. Правилото е, че колкото повече е Тестостерона, толкова повече е ароматизацията в Естроген. Възможните естрогенни странични ефекти включват: задържане на вода и подуване, повишаване на кръвното налягане (в резултат от задържането на вода), увеличено натрупване/ задържане на мазнини и възможно развитие на гинекомастия.

Андррогенни

Тъй като Тестостерон Ципионат е андроген, при ползващите го също са възможни андрогенни странични ефекти. При Тестостеронът се наблюдава редуцирането му в тялото до много по-силния андроген Дихидротестострон (DHT). В особено високи степени това се получава в различни тъкани – скалпа, простатата и кожата. Точно от там идва основната част от андрогенните странични ефекти, а не от самото директно взаимодействие на Тестостерона с андрогенните рецептори. Възможните андрогенни странични ефекти включват: омазняване на кожата (себум секреция), образуване на акне (свързано със себум секрецията), окосмяване на тялото и лицето, както и увеличен риск от оплешивяване, ако индивидът е генетично предразположен.

Хепатотоксичност

Също както при Енантат, Тестостерон Ципионат не проявява каквото и да било хепатотоксични (увреждащи черния дроб) действия в тялото, дори при изключително големи дози.

Потискане на тестостерона

Тестостерон Ципионат е андрогенен анаболен стероид. Поради това той проявява странични ефекти по отношение на потискането функциите на хипоталамуса, хипофизата и тестисите. С други думи, причинява спиране на естественото вътрешно производство на Тестостерон. Други известни възможни странични ефекти при ползване на Тестостерон Ципионат включват понижаване на добрия холестерол (HDL) в кръвта.

Профил на Testosterone Cypionate

 • (17b-hydroxy-4-androsten-3-one, Тестостерон основа + Ципионат естер)
 • Формула: C27 H40 O3
 • Молекулярно тегло: 412.6112 g/mol
 • Молекулярно тегло (основа): 288.429 g/mol
 • Молекулярно тегло (естер): 132.1184 g/mol
 • Формула (основа): C19 H28 O2
 • Формула (естер): C8 H14 O2
 • Точка на топене (основа): 155 C
 • Точка на топене (естер): 98 – 104 C
 • Ефективна доза (мъже): 300-2000 mg седмично
 • Ефективна доза (жени): Не се препоръчва (андрогенен)
 • Време на действие: 12-14 дни
 • Откриване на следи: 3-4 месеца
 • Анаболно/Андрогенно съотношение: 100/100

 

Допълнителна информация

Тегло 0.1 kg

Reviews

There are no reviews yet.

Be the First to Review “Cypiolic – Тестостерон ципионат (GEP)”