Мускулни влакна изградени от анаболни стероиди

Мускулни влакна в анатомията на човешкото тяло

Мускулни влакна в анатомията на човешкото тяло

Има няколко типа мускулни влакна. Те се различават най-вече в метаболитното си отношение. Има два основни типа мускулни влакна. Първият е бавносъкращаващи се мускулни влакна и втори тип бързосъкращаващи се мускулни влакна. Някои ще си кажат:

<< Да, това са червени и бели мускулни влакна. >>

Да, ама не.

Цвета на мускулните влакна идва от кръвоснабдяването и високото съдържание на миоглобин. Някои от влакната са червени на цвят. Прието е бавносъкращаващите се влакна да се наричат червени, а бързосъкращаващите да бъдат бели, тук ще бъдат разгледани двата типа подробно, а разделението представено по този начин не е напълно вярно.

Характеристика на бавносъкращаващите се мускулни влакна

Необходимо им е повече време за контракция от бързосъкращаващите се. Защото отговарят за нискоинтезивната работа. Например държат ни изправени, седнали и много други примери от ежедневието ни. Скоростта на мускулното влакно зависи от скоростта, с която миозиновата нишка разгражда наобходимата за съкрашение енергия. С други думи главната мейоза действа като ензим. Тези влакна са с малък диаметър и се насочват от малки неврони (тяхната честота е между 7 и 30 импулса в минута). Те имат много малък праг за възбудимост и се включват във всяко мускулно усилие, което не зависи от интензивността. При тях, когато мускулите се съкращават се развива сила, която се групира като двигателна единица. Двигателната единица се състои от 12 влакна. Мускулните влакна от една двигателна единица или се съкращават с максималния си потенциал или изобщо не го правят. Бавносъкращаващите се мускулни влакна ресинтезират АТФ по аеробен път, като участва кислород. Между 13 и 19 пъти повече АТФ се получава при аеробен ресинтез, отколкото анаеробен (без кислород). Когато тренираме повече силово тялото изгаря повече калории – тогава участват точно тези мускулни влакна, които едновременно горят мазнини. Съчетавайки с анаболни стероиди, тази тренировка бива в пъти по-продуктивна и възстановяването е с видим резултат, благодарение на мощните медикаменти, които са задължителни за всеки сериозен атлет – било във фитнес и бодибилдинг или друга сфера.

Характеристика на бързосъкращаващите мускулни влакна

Бързосъкращаващите се мускулни влакна имат по-голям диаметър от бавносъкращаващите се влакна и имат по-голяма честота на предаване на нервни импулси (35-65 нервни импулса в секунда). Тези влакна може още да ги наречем физични. Защо физични?Защото те имат много голям праг на възбудимост.При тях не се изисква прецизност, а точно обратното – сила и мощ. При тях една двигателна единици не включва 12 влакна както при бавносъкращаващите се влакна, а 2000 влакна(близо 167 пъти повече). Бързосъкращаващите се мускулни влакна се разделят на 3 подтипа (Бързосъкръщаващи се A, B, C).

1) Подтип А
Този тип по-скоро може да го наречем свързващи между бавните и бързите влакна. Те имат по-голям диаметър от бавните мускулни влакна и ЧЕРВЕНИ на цвят (не бива да се разделят типовете на бели и червени). Те имат двигателни дейности умерени по интезивност – нито много лесни, нито максимални. Те имат гликолитична и окислителна ензимна активност. Тези влакна са кратка анаеробна мускулна работа.
2)Подтип B
Те се уморяват най-бързо, но развиват най-голяма сила и бързина. Активират се максимално при висока интезивност.
3)Подтип С
Те са по-скоро междинни влакна. Те може да се характезират с бавносъкращаващите се мускулни влакна и са 2% от мускулната тъкан на възрастен човек.

Съотношението на мускулните влакна се определя от гена. Човека се ражда с определено съотношение на мускулните влакна, което може да се различава в различните мускулни групи. Нормлано съонтошение при човек е 55-60% към 40-45% в полза на бавносъкращаващите се мускулни влакна. Това съотношение може да бъде установено единствено чрез мускулна биопсия. Трябва да сме наясно,че няма да имаме добри постижения в спортове, които изискват издръжливост,ако имам повече бързосъкращаващите се мускулни влакна и обратно няма как да сме добър силов атлет, ако имаме повече от бавносъкращаващите се мускулни влакна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *