Ефедрин с анаболни стероиди и комбинации за издържливост, сила и релеф

Ефедрин на Sopharma - ампули по 1 мл воден разтвор със съдържание 50 мг ефедрин за подкожно или интрамускулно приложение

Ефедрин на Sopharma – ампули по 1 мл воден разтвор със съдържание 50 мг ефедрин за подкожно или интрамускулно приложение

ЕФЕДРИН

Ефедрин (ɨˈfɛdrɪn или ˈɛfɨdrn) не трябва да се бърка с Ефедрон. Ефедринът е симпатомиметична амино-киселина, която често се употребява като стимулатор, потискащ апетита. Често този медикамент води до подобряване на концентрацията и когниталната организираност, също и за лечение на хипотония – свързано с анестезията.

Историята на Ефедрин

Ефедрин в естествена форма е известен като má huáng (麻黄) в традиционната китайска медицина, документиран в Китай от династията ХАН. Като антиасматично средство и стимулатор (неосведомените употребяват думата „стимулант„), химическият му синтез за пръв път се осъществява от японският органичен химик Нагай Нагайоши (Nagai Nagayoshi), през 1885 г. Индустриалното производство на ефедрин в Китай започва през 1920 г, когато за пръв път започва производството на наркотици като Ефетонин. Между 1926 и 1928 г. износа от Китай на запад нараства от 4 тона до 216 тона.

Какво е Ефедрин Софарма

Ефедрин Софарма е инжекционен разтвор, който съдържа активното вещество ефедринов хидрохлорид. Този стимулатор (психически и физически) свива кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и честотата на сърдечния ритъм. Използва се за овладяване на хипотензията (понижено кръвно налягане), вследствие на спинална и епидурална анестезия (гръбначно-мозъчна упойка). Когато се употреби в комбинация с Анаболни стероиди и медикаменти, предназначени за анаболно действие или подобни, ефекта в тренировката става значително по-силен, но това крие и своите рискове, до известна степен. Най-честите са високото кръвно налягане и опасността от изгаряне на мускулната маса освен подкожните мазнини.

Употреба и дози на Ефедрин

Ефедринът се инжектира интрамускулно и дозата според експертни лица е 0,8 мг на килограм телесно тегло. Това означава, че ако тежите 50 кг, вашата доза е 40 мг ефедрин за денонощието. Ефедрин не бива да се употребява ежедневно. Някои атлети употребяват ефедрин ампулите перорално, като по този начин се усвоява също толкова добре, както и в мускула. Подкожното приложение не се препоръчва, а венозното е много опасно, защото съществува риск от смърт. Венозно се слага ефедрин единствено по капков път и то в продължение на няколко часа (система).

Комбинация на Ефедрин с анаболни препарати

Тъй като този медикамент е употребяван от спортисти с цел издържливост, сила и мотивация и неговият ефект се получава още след петата минута от приема му, много атлети го взимат преди тренировка. Особено спортисти, които са прекратили приема на анаболни стероиди, тъй като след спирането на зоба, спортуващия има много по-малко мотивация.

Бутилки Ephedrine Sulphate (1932) - ефедрин сулфат

Бутилки Ephedrine Sulphate (1932) – ефедрин сулфат

Ефедрин с кафе и аспирин
Комбинацията на ефедрин е най-често с кафе и аспирин. Ефедрина се взима 30 минути и свива кръвоносните съдове, а след това се изпива кафето и аспирина – те разширяват кръвоносните съдове.

Ефедрин и Stromba
Комбинацията на ефедрин може да бъде успешна с всички анаболни стероиди. Много атлети го употребяват в комбинация със Стромба (Станозолол) за да изкарат релефа на корема и други области.

Ефедрин с Кленбутерол
Не се препоръчва, тъй като води до изнервеност и тремор (треперене на пръстите на ръцете).

Допълнителна информация за Ефедрин

Ефедринът е лекарство, което се изписва при респираторни заболявания, астма, ниско кръвно налягане, бронхит. Ефективен е при различни алергични реакции, защото при употребата му кръвоносните съдове се свиват. Действието му е близко до това на адреналина, но е по- слабо и е необходим по-дълъг курс на приложение.

Ефедринът е мощен стимулатор, поради което много спортуващи го използват. Известни са ефектите му да увеличава перисталтиката на чревния тракт, да повишава мускулната сила, тъй като в резултат на употребата му се повишава нервната активност. Ефедринът подтиска апетита, което води до намаляване на телесното тегло. Още през 1994 г. стават популярни херба-продуктите, които са хранителни добавки за намаляване на теглото, произведени от растения, съдържащи висок процент ефедрин.
Културистите и занимаващите се с фитнес го използват заради способността му да навлиза в мастните клетки и да ги активира. Протича процес, наречен термогенеза, който е съпроводен с отделяне на енергия за сметка на топящите се подкожни мазнини. В спортните средиефедринът се използва и поради положителното му въздействие върху бързината и концентрацията на човешките реакции, което нерядко води до по-високи постижения. Препаратът подобрява и паметта, защото има психостимулиращо въздействие.
Химична структура на Ефедрин

Химична структура на Ефедрин

Хора, които имат високо кръвно налягане, сърдечно- съдови проблеми, заболявания на щитовидната жлеза категорично не трябва да използват ефедрин. Медикаментът може да повиши рязко кръвното налягане, да предизвика тахикардия, тремор от различно естество. Не са редки явления като гадене, виене на свят, главоболие. Крайни прояви са влошаване на зрението, прекалено засилено либидо, свръхизпотяване.

Твърде опасен е фактът, че ефедринът предизвиква повишено отделяне на калций от мускулната тъкан и схващане на мускулите, което може да се коригира с допълнителен прием на калций, но това също не е безопасно, ако не се прави под лекарски контрол.Почти всички системи в човешкия организъм могат да бъдат отрицателно повлияни при безотговорна употреба на ефедрин. Именно по тази причина лекарството е забранено в много страни.
Специално внимание трябва да отделим на комбинацията от ефедрин, кофеин и аспирин, която е открита отдавна и увеличава възможността за термогенеза. При хора с малко подкожни мазнини и повече мускули комбинацията дава добри резултати, но при затлъстели и със слаборазвита мускулатура просто не действа. Ефедринът и кофеинът действат като синергисти, а аспиринът засилва действието им. Трите препарата взети заедно  действат мощно върху нервната  система. Приемът на ефедрин стимулира  норепинифрина в мазнините и мускулните клетки, поради което се освобождават мастни киселини след повишаването на телесната топлина. От своя страна кофеинът и аспиринът рязко намаляват скоростта на спада на норепинифрина  в  тялото. Така се получава оптимален ефект.
Според учените безопасната  дневна доза е 0,8 мг ефедрин на килограм телесно тегло и 4 мг  кофеин на килограм телесно тегло.
3D химична структура

3D химична структура

Пример: 100 кг лично тегло
100 x 0,8 =  80 мг ефедрин
100 x 4    =400 мг кофеин

Препоръчително е дозата да се раздели на два приема.
Не е желателно да се приема повече от 150 мг ефедрин, независимо от личното тегло. При такова количество се препоръчва дозата да се раздели на три приема.
Най-удачно е приемите на медикамента да бъдат преди аеробно натоварване и преди тренировка.

Препарати на основа ефедрин
Ephedra – чист ефедрин
Еphedrini hydrochloridum
Hydroxycut  – ефедрин + кофеин + аспирин / изключително ефективен за топене на мазнини/
Cyclo Roid – ефедрин + андростендион+ кризин+ витамин С + цинк + кофеин + минерали /ефективен комплекс за изчистване на мазнини и подпомагане на мускулния растеж/

У нас се продават и сиропи против кашлица като Тусирол и Бронхолитин , в чийто състав има ефедрин.
Независимо  с каква цел се приема ефедрин, не е желателно да се употребява алкохол в съчетание с лекарството. Последиците могат да бъдат опасни.

В България се среща билката   Обикновена ефедра (Ephedra distachya). Расте по Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавска равнина, Предбалкан, Софийски район, Тракийска низина, Родопи и Странджа.

Растението е лечебно, но у нас е забранено за събиране. Използват се стръковете от ефедра (дрога) – Herba Ephedre. Дрогата се състои от надземната част, която се събира по време на цъфтеж. Съдържа различни алкалоиди, от които най-важен е ефедринът. Дрогата действа възбудително върху периферната и централната нервна система. Възбужда центъра на дишането и разхлабва бронхиалната мускулатура при бронхиална астма. Освен това свива кръвоносните съдове, разширява зениците и повишава кръвното налягане.

Билката трябва да се използва само под вещо ръководство на хора, запознати с въздействието й върху човешкия организъм и фармацевти, които са напълно наясно с действието на този препарат.

Какво трябва да знаете, преди да използвате Ефедрин

Не използвайте Ефедрин:

 • Ако сте алергични към ефедрин или към някоя от останалите съставки на това лекарство.
 • Ако страдате от исхемична болест на сърцето.
 • Ако имате повишено кръвно налягане (хипертония).
 • Ако имате тиреотоксикоза (повишена активност на щитовидната жлеза).
 • Ако имате хипертрофия (увеличение) на простатата.

Предупреждения, предпазни мерки и съображения за сигурност

Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да използвате Ефедрин Софарма.

 • Продуктът се прилага с внимание при възрастни пациенти.
 • При пациенти с бъбречни увреждания може да предизвика свиване на кръвоносните съдове и намаляване на диурезата (количеството на отделената урина). Лекарственият продукт се прилага с повишено внимание при пациенти с бъбречнокаменна болест.
 • Ефедрин има възбуждащо действие върху централната нервна система и може да предизвика тремор (треперене).
 • Ефедрин може да предизвика рязко покачване на кръвното налягане и крие опасност от мозъчен кръвоизлив.
 • При пациенти със стенокардни оплаквания (болки и стягане в сърдечната област) може да доведе до влошаване на симптомите.
 • Съобщете на лекуващия лекар, ако страдате от тежки сърдечни заболявания – нарушение на сърдечния ритъм, оклузивни съдови заболявания, вкл. атеросклероза (неравномерни мастни задебелявания на кръвоносните съдове) и аневризма (разширение с последващо отслабване на стената на кръвоносния съд), тежка сърдечна недостатъчност. Ако тези пациенти са на терапия с ефедрин, трябва да потърсят лекарска помощ при болки в гърдите или поява на други симптоми на влошаване на сърдечно заболяване.
 • Ако се провежда обща анестезия на пациента с халотан или циклопропан и едновременно се прилага ефедрин, съществува повишен риск от поява на нежелани лекарствени реакции (нарушен сърдечен ритъм), защото тези продукти повишават чувствителността на сърдечния мускул към ефедрин и други подобни лекарства.
 • Лекарственият продукт се прилага с повишено внимание при пациенти, страдащи от диабет и закритоъгълна глаукома (повишено вътрешно налягане).
 • При прилагане на продукта през кратки интервали от време ефектът му бързо намалява (тахифилаксия).

Повече за тахифилаксията

Тахифилаксията (от гръцки tachy – „бързо“ и phylaxis – „защита“) е адаптационен механизъм за защита на организмите от несвойствени вещества. При продължително приемане на ниски дози от което и да било химично съединение, живите организми са способни да си изградят метаболитни пътища за неговото обезвреждане и изхвърляне. По този път са еволюирали един вид канарчета, които живеят само в отровните изпарения около кратерите на вулканите. Един вид мушички е привикнала да живее в отровните изпарения от нефтените кладенци.

Много монарси и аристократи в миналото, продължително са приемали малки количества цианидни, арсенови, оловни и други съединения, за да се предпазят от злоумишлено отравяне с тях. Друга полза от тахифилаксията била възможността да убият своите непривикнали към отровата неприятели, чрез храни и напитки от собствената си трапеза.

Тахифилаксията не винаги е полезна. Когато човешкият организъм развие тахифилаксия към някои лекарства, те стават безполезни до края на неговия живот. Тахифилаксията е физиологичният механизъм за пристрастяване към никотин (тютюнопушене), алкохол, наркотици и т.н.

Други лекарства и тяхното взаимодействие с Ефедрин

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да използвате други лекарства.

Comments 6

 1. Няма как да се купи според мен. Това първо, че е вредно и второ не е анаболен стероид, а Хард про е за анаболи. Останах доволен от метана.

 2. Интересува ме дали има начин да се закупи?Без значение в каква форма.

 3. Post
  Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *