Важно за стероидите, полза/опасност – таблица с препарати и значение

Скала на ефект-опасност от анаболни стероиди, изготвена от медици на Hard Pro за атлети, които употребяват анаболни стероиди

Скала на ефект-опасност от анаболни стероиди, изготвена от медици на Hard Pro за атлети, които употребяват анаболни стероиди

Различните анаболни стероиди можете да разгледате в таблицата на Хард Про, която ще видите с риска за здравето и силата на тяхното качество.

Съвременната история на анаболните стероиди датира от 1930 г. Първият анаболен стероид – Андростенон е бил изолиран през 1931 г. в Германия, а три години по-късно синтезиран от хърватско – чешкият химик Леополд Ружичка, който действа в Швейцария, Цюрих. Ружичка изолира тестостерон и през следващата година прави първите си клинични изследвания с хормони (по-специално тестостерон пропионат и метилтестостерон), което се случва през 1937 година. Постига сериозни данни и хората започват да се плашат.

Първи не медицински потребители на анаболни стероиди са най-добрите олимпийски спортисти в света. В легендарен сблъсък днес, медицински лекар в отбора на САЩ по вдигане на тежести, John B. Ziegler, се среща със съветския си колега през 1954 г. във Виена. Съветският лекар разкрива (след няколко питиета), пред Ziegler, че неговият екип използва тестостерон за по-добри резултати.

Ziegler ентусиаст по вдигане на тежести и приятел на Боб Хофман и Джон Grimek (легенди в бодибилдинга) продължава да подпомага за развитието на търговската мрежа в анаболните стероиди, предназначени специално за подобряване на производителността – Dianabol, произведен от фармацевтичната компания Ciba. Някои от щангистите на Ziegler развиват сериозни здравословни усложнения, след употребата на няколко пъти по-високи дози от препоръчителните и през 1960 г. губят от руснаците на олимпийските игри в Рим. Те ползват Dianabol (Метандиенон) а рустаците Тестостерон.

Виж таблицата, за да добиеш ясна представа за това кои анаболни стероиди са по-малко вредни и кои по-високо ефективни и силни като ефект.

Въпреки, че Ziegler съжалява за въвеждането на стероидите в САЩ, вече е твърде твърде късно да ги спре за разпространение в професионалният и любителският спорт до това време, особено в пауърлифтърските среди и по-специално културизма.

Тестостеронът става нещо специално за калифорнийските културисти, защото тези момчета са наясно какви резултати се постигат с този препарат и е въпрос на време да напреднат дотолкова, че да се обръщат след тях и да коментират колко са големи.

Става въпрос за периода на анаболна активност, в която употребата е напълно законна по това време в САЩ. След това тези хормони попадат в светлината на допинг агенциите и биват прогонвани от пазара, всичко е елиминирано. С едно изречение – попадат в забранените вещества.

През 1990 г. американският конгрес прие закон, който изброява анаболните стероиди с контролирани вещества, който прави автоматически притежанието престъпление, наказуемо с лишаване от свобода.

Comments 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *