Вредата върху черния дроб от анаболните препарати

liverhardpro-min

Триизмерно изображение на черния дроб в анатомията на човешкото тяло в Hard – Pro (Анаболни андрогенни стероиди)

Въздействието на анаболните стероиди върху черния дроб остава недоразбрано и по тази причина подценявано.

Черният дроб е химическата лаборатория на организма – в него се синтезират редица жизненоважни вещества и се обезвреждат токсините. Ето защо когато той не функционира добре, страда цялото тяло.

Увреждането на черния дроб от анаболни стероиди започва със загиване на отделни клетки и възпаление на тъканта около тях (хепатит). С течение на времето броят на загиналите клетки става все повече и те се заместват с нефункционираща “мъртва” тъкан (цироза). Цирозата е вече необратима загуба на чернодробна функция. След време в някои случаи тя може да премине в чернодробен рак.

Тези процеси се развиват в продължение на месеци и години, но стават забележими едва когато са напреднали. Преди това обикновено няма никакви симптоми или ако има, те са толкова неспецифични (например по-лесно настъпване на умора), че човек лесно би могъл да ги предпише на по-напрегнатото си ежедневие.

Ето защо ако след като имате тази информация, решите че риска от приемането на анаболи си заслужава, Ви препоръчваме на всеки два месеца да проверявате стойностите на чернодробните си ензими. Тези изследвания дават възможност да се долови чернодробно увреждане още в ранните му стадии.

Най-често се случва увреждането на черния дроб да бъде открито случайно при изследване по друг повод, или пък да се прояви при заразяване с вирусен хепатит. Последното не е безобидно, тъй като в тези случаи хепатитът протича по-тежко, а възстановяването е по-бавно, в някои случаи дори невъзможно.

Не оставайте с погрешното впечатление, че хепатопротекторите (като Карзил), неутрализират риска от увреждане на черния дроб. Те имат известно протективно действие върху чернодробните клетки, но то не може да се сравнява по сила с увреждащото въздействие на анаболите. Ето защо, не приспивайте загрижеността за здравето си, само защото приемате хепатопротектор.

За да се запази здравето е необходима консултация със специалисти доказани в областта и да се ползват единствено аптекарски препарати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *